USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

YASAK GÜNLERİNDE GAZETECİLERE AKRETİDE YAPILMALI

01-12-2020

Dünyayı saran Koronavirüs kış aylarıyla birlikte etkisini arttırdı. Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi ülkemizde de yeni kısıtlamalar getirildi. Hatırlarsanız virüsün ilk yayılma dönemlerinde de sokağa çıkma yasağı uygulanmıştı. Tüm bu tedbirler ve yasaklar insan hayatını korumak ve virüsün yayılma hızını düşürmek için alınsa da, çarşı pazarda kuralları ihlal edenleri görüyoruz.


GAZİANTEP YERELİNDE DURUMU DEĞERLENDİRMEK GEREKİRSE;
Gaziantep’te başta Valimiz Davut Gül olmak üzere emniyet görevlileri, belediye zabıtaları üst düzey çalışmalar yaptılar. Ülke geneline oranla rekor cezalar yazıldı. Ancak, vatandaşlar yasakları ihlal etmek için adeta birbiriyle yarıştı. Gelinen noktada Gaziantep yine kırmızı bölgeye döndü. Bu durum ülke genelinde de yaşanınca, yeniden okullar tatil edildi, işyerlerine kısıtlamalar geldi ve hafta sonu sokağa çıkma yasağı getirildi.


BASIN SEKTÖRÜNDE SUİSTİMAL ÇOK
Biz gazeteciler yasak günlerinde de kentteki gelişmeleri haberleştirerek okuyucularımızı bilgilendirmek zorundayız. Ancak bizim sektörümüzde de suistimaller yaşanıyor.
Geçtiğim dönem uygulanan sokağa çıkma yasağındaki bazı gözlemlerimi paylaşmak istiyorum;
Gaziantep’te gazetecilik mesleğini yapan arkadaşların yüzde 90’nı birbirini tanır. Ancak önceki yasak dönemlerinde, tanımadığımız kişiler, hiçbir geçerliliği olmayan basın kartlarını araçlarının önüne koyarak rahatlıkla dolaşıyorlardı. Gaziantep Valiliği o dönem şikayetler üzerine konuya el attı ve basın kuruluşlarından isim alarak, bu suistimalin önüne geçmeye çalıştı.


KALICI ÇÖZÜM İÇİN GÖREV KARTI ÇIKARTILMALI
Gerçek basın emekçilerinin görevlerini rahat bir şekilde yapabilmesi için, tek tip görev kartı çıkartılarak basın kuruluşlarına dağıtılmalı. Sarı Basın kartı olanlar için sorun yok. Ancak bir fiil sahada çalışan ve henüz sarı basın karı almamış veya basın kartı geçici olarak dondurulmuş arkadaşlarımız için görev kartı çıkartılarak, korsan gazeteciler ayırt edilebilir.
Bu önerimizin dikkate alınacağını umuyor. Virüs nedeniyle hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, tedavi gören vatandaşlarımıza da acil şiflar diliyorum.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?