Gündem

Katmerci İsyan Etti: Esnaf Suçlu Değil, Mağdur!

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yeme-içme sektöründe başlatılan "hasılat tespiti" uygulaması, esnafın tepkisine neden oldu. Denetimlerin kapsamına ve yöntemine karşı çıkan sektör temsilcileri, muameleden duydukları rahatsızlığı dile getirdi.

Katmerci İsyan Etti: Esnaf Suçlu Değil, Mağdur!
09-07-2025 10:11

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yeme-içme sektöründe başlatılan “hasılat tespiti” uygulaması, sektörde faaliyet gösteren esnafın tepkisini beraberinde getirdi. Denetimlerin kapsamı ve yöntemi, esnaf temsilcileri tarafından eleştirilirken, uygulamaya dair sert açıklamalar geldi. Lokantacılar ve Baklavacılar Odası Başkanı Abdulkadir Katmerci, denetimlerin özellikle yeme-içme sektörüne yoğunlaştığını belirterek, uygulamanın esnafı zan altında bıraktığını savundu. Katmerci, Tam anlamıyla ‘güvensizlik ürünü’ bir uygulama. Esnaf ve tüccarlara ‘potansiyel vergi kaçakçısı’ muamelesi yapılıyor. ‘Uygulamadan muaf’ olan mükellef yok. Ancak lokanta ve restoran gibi yeme-içme sektöründeki işyerleri üzerinde yoğunlaşmış durumda. İşletmeciler son derece rahatsız. ‘Vergi kaçıramayacakları’ için falan değil rahatsız olmaları. Kendilerine reva görülen muameleden rahatsızlar. Rahatsız olmamak elde değil zaten” dedi.

Uygulama Yılda 12 Kez Tekrarlanacak
Ellerinde siyah çantayla 2 denetim elemanının, işyerlerine girdiğini dile getiren Katmerci, “Kendilerini tanıttıktan sonra kasaya yakın bir yere oturuyorlar. Kasa fişlerini inceliyorlar, bazen müşterilere sorular sordukları da oluyor. İşyerinin kapanış saati geldiğinde Z Raporunu alıp inceliyorlar. Bu uygulama 1 ayda 3 kez olmak üzere bir takvim yılında 12 kez yapılacak. Tespit edilen günlük hasılatlardan aylık hasılat hesaplanacak. Aylık hasılatlar toplamı tespit yapılan ay sayısına bölünerek aylık ortalama hasılat tutarı belirlenecek. Aylık ortalama hasılat da faaliyette bulunulan ay sayısıyla çarpılarak, toplam yıllık hasılat tespit edilecek. Bu şekilde ulaşılan rakam ile beyan edilen miktar arasındaki fark yüzde 20’den fazla olursa mükellef izaha davet edilecek” şeklinde konuştu.

İşletmelerde Gerginlik Artıyor

Zaten zor durumda olan işyerlerinde sinirlerin gerildiğini ve bazen tatsızlıkların yaşandığını belirten Katmerci, “Uygulamadan rahatsız olan yalnızca işyeri sahipleri değil. Vergi memurlarının sabahtan akşama kadar işletmeleri denetlemesi bizi çok rahatsız ediyor, incitiyor. Birçok kurum kendilerine gelene kadar “milat” ilan ediliyor ama esnafa gelince, denetimler geriye dönük yapılıyor ve bu da gerçek anlamda canımızı sıkıyor” diye konuştu.

Katmerci, “Buradan Sayın Bakanlığımıza sesleniyorum. Ellerinde bu kadar çok memur varsa, sosyal medyada yasa dışı online satış yapan firmalara yönelsinler. Biz, bu firmalarla rekabet halindeyiz. Onların ne algısı var ne vergisi. Belirsiz koşullarda satış yapıyorlar. Bizim vergimiz var, kiramız var, stopajımız, sigortamız var. Yani her yük bizim üzerimizde. Bu şekilde yapılan denetimler, esnaf arkadaşlarımızın işini zorlaştırıyor. Sosyal medya satışlarını denetlemiş olsalar hem gelir artar hem biz rahatlarız. Kısa vadede de enflasyonla mücadelede mesafe kat edilmiş olur.” İfadelerine yer verdi.

Stopajı Biz Ödüyoruz, Anlatamıyoruz
Katmerci, “Banka komisyonları “Deli Dumrul” misali almış başını gidiyorlar, kimse “dur” demiyor. Yıllardır stopaj vergisi veriyoruz. Yani mülk sahibinin elde ettiği gelirin vergisini biz ödüyoruz. Bu çok anlamsız. Daha ne şekilde, hangi dille anlatacağımızı bilemiyoruz. İnşallah anlatabiliyoruzdur, duyuluyoruzdur. Yüzde 70 vergi çok ciddi bir rakam. Geriye kalan yüzde 30’la işçi çalıştırmaya, kirasını, elektriğini, sigortasını ödemeye çalışan bir kesimiz. Yani işletmelerimizin sahibi gibi değiliz artık; çalışan durumundayız. Hatta çalışanlar kadar bile kazanamaz hale geldik. Bu gerçekten can sıkıcı bir durum.’’ dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER