Bugünkü modern Gaziantep’in ve sanayinin ilk kurucularından Cemil Alevli, 1946 yılında CHP’den milletvekili adayı olur. İstasyon meydanında miting düzenlenir. Meydandaki mahşeri kalabalık adayları beklemektedir. Nihayet Cemil Alevli gelir ve kürsüye çıkar.
‘Sevgili Gaziantepliler’ der ama devam edemez. Alkışlar keser sözünü.
Tekrar söze girer, ‘’Sevgili arkadaşlar’’ der, yine devam edemez alkışlar, ıslıklar keser sözünü.
Bir kez daha başlar söze ama nafile. Tezahüratlar meydanı inletircesine yükseliyor.
Sonra iki elini havaya kaldırır ‘’sessiz olun bi şey söyleyeceğim’’ dercesine.
Ve miting alanındaki mahşeri kalabalığa sorar;
Ben, yaşamsal alanınıza katkı sunacak bir şey söyledim mi? Çıt yok.
Ben, bu kenttin sorunlarının çözümü için bir şey söyledim mi?
Yine derin bir sessizlik.
‘’Peki siz neyi alkışlıyorsunuz? Der ve arabasına bindiği gibi miting alanından ayrılır.
Aradan geçen tam 77 yılda ‘alkış siyaseti’ sorunların çözümünün önünde en büyük engel olarak kaldı. Yıl 2023 ve yeni bir seçime gidiyoruz. Evet yine elleri kırılırcasına alkışlayan ve bu kent için bir şeyler söyleyen milletvekili adayları var mı? Gelim birlikte bakalım;
GAZİANTEP ADAYLARI DERSİNE İYİ ÇALIŞMAMIŞ
Milletvekilinin kentte yaşayanlar açısından iki önemli görevi vardır. Birincisi; seçildiği ilin gelişmesi için devlet politikalarına yön vermektir. İkinci ise; yönetim erkinin alacağı kararlarda o ilde yaşayan halkın menfaatlerini korumaktır. Bir milletvekili adayının inandırıcı bir propaganda süreci gerçekleştirebilmesi için öncelikle o kentteki sorunları iyi tespit ederek, seçim çalışmalarında kısa, orta ve uzun vadeli çözüm önerileriyle seçmen karşısına çıkmalıdır. Ancak, 14 Mayıs 2023 seçimleri öncesinde sahaya çıkan milletvekili adaylarının söylemleri ile bu kentin sorunlarını karşılaştırdığımızda ortaya çıkan 7 fark, Cemil alevli ve alkış siyasetini hatırlatıyor bana.
NASIL MI?
1-Gaziantep tarihin en büyük deprem felaketlerinden birisini yaşadı. İki ilçemiz yok oldu. Gaziantep’te 2 bine yakın bina yıkılmayı bekliyor. 13 bin bina ağır hasarlı. Orta hasarlı 7 bin binadaki sakinler denetim karmaşası yaşıyor. İnsanları yakınlarını, evlerini ve iş yerlerini kaybettiler. ‘’DEPREM MASTER PLANI İLK İŞİMİZ. DEPREMZEDELERİN SORUNLARI ŞU VEYA BU ŞEKİLDE ÇÖZECEĞİZ?’’ DİYEN BİR MİLLETVEKİLİ ADAYIMIZ VAR MI?
2-Yükseköğretim Kurulu (YÖK), "Yükseköğretime Geçişte Öğrenci Hareketliliği" 2022 raporuna göre binlerce öğrencinin sınavlara girdiği Gaziantep, 570 bin 165 başarı ortalaması ile 58.sırada yer aldı. GAZİANTEP’İN KANGREN OLAN EĞİTİM SORUNA BİR ÇÖZÜMÜ OLAN MİLLETVEKİLİ ADAYIMIZ VAR MI?
3-Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı ‘Ölüm İstatistikleri’ verisine göre bebek ölüm hızının en yüksek olduğu il olan Gaziantep’te doğan her bin bebekten 15’i ölüyor. (Büyükşehir Belediyesi web sitesinde defin listesine bakın) ‘’BU BEBEKLER ÖLMEYECEK. ANALAR AĞLAMAYACAK. SORUNU ŞU ŞEKİLDE ÇÖZEBİLİRİZ?’’ DİYEN MİLLETVEKİLİ ADAYIMIZ VAR MI?
4-Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre bir yıl içerisinde hava kirliliği sınır değeri yılda 35 kereden fazla aşılmaması gerekirken, bu değer Gaziantep'te 1 yılda 135 kez aşılıyor. Hal böyle olunca Gaziantep, Türkiye'nin ve Avrupa'nın havası en kirli şehirleri arasında yer alıyor. ‘’GAZİANTEP’TE HAVA KİRLİLİĞİ İLE MÜCADELE KONUSUNDA ŞU PROJEYİ HAZIRLADIM’’ DİYEN BİR MİLLETVEKİLİ ADAYIMIZ VAR MI?
5-Gaziantep’te uyuşturucu madde kullanımının arttığı acı bir gerçek. Emniyetin ilgili birimlerinin operasyonlarda yüklü miktarda uyuşturucu madde ele geçirmesi, bu gerçeği netleştiriyor. Peki, ‘’GAZİANTEP’İN UYUŞTURUCU İLE MÜCADELEDESİNE İLİŞKİN AYKIRI BİR PROJE VEYA FİKİR İLE SAHAYA ÇIKAN VEKİL ADAYIMIZ VAR MI?
6- Bu kenttin Türkiye’ye örnek bir OSB’si var. Yaklaşık 240 bin çalışanı bulunuyor. Gaziantep sanayisi bugün tekstil ağırlıklıdır. Oysa tekstil, katma değer oranı düşük, emek yoğun, kârlılığı az olan bir sektör. Gaziantep sanayisinin makine, ilaç ve bilgisayar teknolojisi gibi katma değeri yüksek alanlara kayması gerekmektedir. ‘’GAZİANTEP’İ TÜRKİYE’NİN SİLİKON VADİSİ YAPMALIYIZ. TEŞVİK DIŞI KALMAMALIDIR’’ DİYEBİLEN BİR MİLLETVEKİLİ ADAYIMIZ VAR MI?
7-Gaziantep’te ev kiraları pahalı ve memur öğrenci artık bu kenti tercih etmiyor. Şehir hızlı ama çarpık gelişiyor. Tarım arazileri yapılaşmaya kurban ediliyor. ‘’BU SORUNLARI ÇÖZERİZ. GAZİANTEP YENİDEN TARIM ŞEHRİ YAPACAĞIZ’’ DİYEN BİR MİLLETVEKİLİ ADAYIMIZ VAR MI?
DEMEM O Kİ; Aday adaylığı sürecinde referans arama kulislerine kendilerini fazla kaptıran milletvekili adaylarımız, maalesef bu kentin ‘’Yaşamsal sorunlar’’ kitabını okumaya fırsat bulamamış. Yahu bir çözüm, bir proje yok ise şahsen kendime soruyorum; Ben, hangi kritere göre oy vereceğim?
Alkış mı?
Bu kent için taş üstüne taş koymadan, aklı selim bir proje sunmadan 5 yıl TBMM’de maaş alacak bir siyasetçiyi alkışlarsam, rahmetli Cemil Alevli gibi efsane siyasetçilerin kemikleri sızlar.
GELELİM GÜRBAN VE İYİ PARTİ MESELESİNE
Öncelikle şunun altını çizmeliyim ki, İYİ Parti’nin Gaziantep’teki durumu karşısında büyük şaşkınlık ve hayal kırıklığı yaşıyorum. Çünkü, İYİ Parti’nin kuruluş aşamasında Gaziantep teşkilatını rahmetli Yahya Efe güçlü bir şekilde oluşturuyordu. Bende o süreçte basın müşavirliği konusunda destek vermiştim. Rahmetli Yahya Efe’nin İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e yakınlığını bildiğim için Gaziantep teşkilatının çok iddialı olacağını öngörüyordum. Değerli insan Yahya Efe elim bir kaza sonucu vefat edince, İYİ Parti Gaziantep kuruluşunda tüm dengeler değişti. Genelde ciddi bir ivme yakalayan İYİ Parti, Gaziantep’te maalesef o havayı yakalayamadı.
İl kongresinde yaşananların yansımaları devam ediyor iken, aday adaylığı süreci sonunda birinci sıradan aday gösterilen Mehmet Mustafa Gürban, tekrar toparlanmaya çalışan il teşkilatını ayağa kaldırdı. Şimdi istifalar, küskünlükler ve belirsizliklerle gündemde olan bir İYİ Parti Gaziantep teşkilatı var karşımızda. Seçime sayılı günler kala halen birinci sıra adayı konusunda genel merkez ile Gaziantep arasında kulisler devam etmesi İYİ Parti açısından gerçekten endişe verici bir durum.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’, Mehmet Mustafa Gürban hakkında nasıl bir tasarruf kullanır? Bilemem. Gürban’ın, izahı çok zor olan ağır küfürlü sosyal medya paylaşımları ve Özdağ’ın videolu çağrısına kadar yükselen krizi, İYİ Parti Genel Merkezi’ni de zor durumda bırakıyor.
Tüm bunlar yaşanırken Mehmet Mustafa Gürban milletvekili seçilmişçesine demeçler veriyor. Borsa uzmanı zengin iş adamı Gürban yerel basını da ikiye böldü. Bazı gazeteler ve haber sitelerinde övgülerle manşetlerde iken, bazılarında ise eleştiri yağmuruna tutuluyor. Peki buradaki kriter ne? Doğru birdir. Gürban’ın küfürlü paylaşımları ve kent siyasetçilerine dinozor yakıştırması toplum ahlakına uygun ise övenler haklı. Şayet değilse neden görüşler farklı!
KONUNUN ÖZÜ ŞU;
Küfürlü konuşmasını düzeltmeye çalışırken bu kentin siyasetçilerini ‘DİNOZOR’ olarak tarif eden ve gazeteleri mahkemeye vermekle tehdit eden Gürban’ın dili ve üslubunun değişeceğini sanmıyorum. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’inde böyle bir duruma prim vermeyeceğini düşünüyorum. Bana göre Gürban’ın adaylıktan istifa etmesi hem kendisinin hem Gaziantep teşkilatının hem de genel merkezinin faydasına olacaktır. Benden naçizane bir tavsiye. Sayın Gürban şayet devam ederse, kendisine ikinci tavsiyem bu kentin yaşamsal alandaki önceliklerinden olan yukarıdaki 7 maddeye bir göz atsın. Bakalım o küfürlü ağızdan nasıl projeler çıkacak?
SONUÇ OLARAK;
Bu süreçte en çok dikkatimi çeken olay Ak Parti’de yaşandı. Adalet Bakanlığı’ndan istifa ettikten sonra Gaziantep’te ismi anılmayan Abdülhamit Gül, son gelişinde havalimanında bakan gibi karşılandı.. Makam ve mevkilerin VEFA’nın içini boşalttığı bir süreçte seçim tahmini yapmak, adayları değerlendirmek inanın elem.
Diğer yandan; adayların ziyaretlerle, sosyal medyada birkaç sloganla ve tokalaşma ile seçmenin kararını değiştirme umutlarına da şaşırmadım değil. Bu yüzyılda, bu çağda ve ilimin dünyada zirve yaptığı bir süreçte halen 90’lı yılların siyasetine şahitlik etmek, bu kentin sorunlarının uzun vadede dahi çözümüne olan inancımı zedeliyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in dediği gibi, evet Dünya’da artık şehirler yarışıyor. Gaziantep’in rekabet gücünün artması için, kentteki bilgili, donanımlı, tecrübeli ve çözüm adaklı isimlerin siyasette bu kenti temsil etmesi şarttır.
Bu haftalıkta bu kadar.
Hayırlı bayramlar diliyorum.
SON SÖZ
"Bir politikacının amacı sürekli iktidar olmaktır. Bu çaba ona çoğu zaman sorun çözme görevini unutturur." Jean Monnet