USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

‘’SON İTİRAF DÜĞÜMÜ ÇÖZECEK’’

İbrahim Ay’ın Avukatı İskender Kahraman son dönemin en çok konuşulan davasını değerlendirdi;

‘’SON İTİRAF DÜĞÜMÜ ÇÖZECEK’’
13-12-2022 18:40

Gaziantep’te 4 yıl önce Gazeteci M.Ö.’nün silahla yaralanması olayının azmettiricisi olmakla suçlanan ve tutuklu yargılanan Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Ay Medya Grup Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Ay'ın Gaziantep 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ilk duruşması ilginç olaylara sahne oldu. 3 Mart 2023 tarihine ertelenen duruşmaya tutuklu bulunan S.Y’nin açıklamaları damga vurdu.

Davada tutuklu bulunan S.Y’nin, İbrahim Ay’ın tutuklanmasına neden olan mektubu baskı altında ve bazı vaatlere istinaden yazdığını ifade ettiği, duruşma salonundaki itirafları olayın seyrini değiştirdi. İbrahim Ay'ın avukatı İskender Kahraman, iki farklı itirafın detaylarını ve gelişmeleri Ayıntab Gazetesi’ne anlattı. Kahraman, bir itiraf mektubu ile tutuklanan İbrahim Ay hakkında, S.Y’nin son ifadesinin ayrıntılarının mahkemece değerlendirileceğine olan inançlarını tam olduğunu söyledi.

ÖKKEŞ SABAH: İlk duruşmada yaşananları nasıl değerlendiriyorsunuz. İbrahim Ay’ın tahliye olacağını düşünüyor muydunuz?

‘’ADALET GECİKSE DE YERİNİ BULUR’’

KAHRAMAN: İlk duruşmada en önemli detay İbrahim Ay’ın tutuklanmasına neden olan mektubu yazan S.Y’nin ifadesi idi. S.Y son ifadesinde ilk mektubu nasıl yazdığını tüm detayları ile anlatıyor. İfadesinde de anlaşılacağı üzere, tahliye edileceği söylenmiş ve yine kendisini ifadesiyle baskı altında yazmış. Ancak son mektubunda ve ifadesinde kendisine baskı yapıldığını konuşmaların ince ayrıntılarını anlatıyor. Kamuoyu her iki mektubu da gördü ve okudu. Şimdi İbrahim Ay bir mektup ile tutuklanıyorsa, aynı şahsın bu mektubu çürüten yeni ifadeleriyle serbest kalması kadar doğal bir şey olamaz. Zira mahkeme öncesi yakınlarının beklentisi de bu yöndeydi. Bizim camiada bir söz vardır. Adalet bazen gecikir ama asla şaşmaz. Bu davda da adaletin er veya geç yerini bulacağına inanıyorum.’


ÖKKEŞ SABAH: Söz konusu ilk mektup ve davanın seyrini değiştiren ikinci mektubu karşılaştırdığınızda bir hukukçu olarak hangi detaylar dikkatinizi çekti?

‘’DETAYLAR İKİ MEKTUP ARASINDAKİ FARKI ORTAYA KOYUYOR’’

KAHRAMAN: Burada her iki mektubun içeriği kadar yazılış psikolojisine ve kararlılığa bakmak gerekir. İlk mektup 1 sayfadan ibaret. Bu mektubu yalanlayan mektup ise tam 9 sayfa. Yani ilk mektup alelacele yazılmış. Ancak ikinci mektuba baktığınızda ifadelerin tüm ayakları yere basıyor. S.Y’nin yanına kimler gelmiş, neler söylemiş ve neler vaat edilmiş tüm detaylar en ince ayrıntılarıyla yer alıyor. Bu iki farkı görmek için hukukçu olmaya da gerek yok. Davanın kilit konusu ilk mektuptu. Ancak duruşmada S.Y’nin bu mektubun neden ve nasıl yazıldığı yönündeki itirafları bana göre her şeyi açığa çıkartmıştır. Bundan sonra karar yüce mahkemenindir.

ÖKKEŞ SABAH: Davada diğer iddia ise İbrahim Ay’ın tutuklu bulunan S.O.M ile görüşmesi olduğu bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

KAHRAMAN: Öncelikle şunu ifade etmek gerekir. İbrahim Ay Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Ay Medya Grup Yönetim Kurulu Başkanı. Bir gazeteci değişik zamanlarda farklı insanlarla iletişim kurmuş olabilir. Ki bahsettiğiniz kişi kentin önemli basın STK’larından birisinin başkanı. S.O.M’nun aynı dönemde farklı gazetecilerle de görüşmesi olduğu biliniyor. Olaydan 4 yıl sonra bu ayrıntıların ve bir mektubun ortaya çıkması bolca soru işaretleri barındırıyor. Yani ortada bir iftira çemberi olduğu alenen görülüyor. Elbette mahkeme tüm bunları değerlendirecektir.

ÖKKEŞ SABAH: Peki tüm bu anlattıklarınıza istinaden İbrahim Ay’ın tutuklu yargılanmasının devamına şaşırdınız mı?

KAHRAMAN: Şunu açıkça söyleyeyim duruşma salonunda S.Y’nin ifadesini dinledikten sonra şaşırdığımı söyleyebilirim. Çünkü, İbrahim Ay aynı kişinin bir mektubu ile tutuklanmıştı. Şimdi aynı kişi o mektubu şu ve bu nedenlerle yazdığını söylüyorsa tutuksuz yargılama beklemek çok doğaldır. İftiranın itirafı herkesi şoke etti. İki gün boyunca süren yargılama sonunda tüm sanık ve tanıkların olayın İbrahim Ay ile hiçbir ilgisi olmadığını söylemesine rağmen, mahkeme duruşmayı tutukluluk halinin devamı yönünde kararı ile erteledi. İbrahim Ay'a iftira atan ve bunu duruşmada herkesin huzurunda dile getiren Selçuk Yiğit'in, mahkemeye sunduğu 9 sayfalık itiraf dilekçesi kumpasın en net halini de ortaya koydu. 3 Mart’taki ikinci duruşmada gerçeğin ortaya çıkacağını adaletin tecelli edeceğini düşünüyorum.

OLAY NASIL OLMUŞTU?

Gaziantep'in en önemli dinamiklerinden, Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı görevini yıllardır başarıyla yürüten İbrahim Ay, 2018 yılında yerel gazeteci M.Ö.'nün silahlı saldırıya uğramasına ilişkin yürütülen soruşturmaya dahil edilmek istenmiş, adli makamlarca yürütülen soruşturma sonunda İbrahim Ay hakkında takipsizlik kararı verilmişti. Ancak bu karara rağmen İbrahim Ay, geçtiğimiz Haziran ayında tutuklu Selçuk Yiğit’in avukatlar aracılığıyla mahkeme ulaştırdığı itiraf mektubu sonrası tutuklanarak cezaevine konulmuştu. Tutuklanmasının ardından iddianamenin hazırlanmasının ardından İbrahim Ay, 8 Aralık 2022 Perşembe günü ilk kez hakim karşısına çıktı. Herkesin merakla beklediği ve kamuoyunda 'Yılın Davası' olarak adlandırılan davanın duruşmasında hakim karşısına çıkan kirli ittifakın kumpasını sahnelemesi için kullanılan Selçuk Yiğit, İbrahim Ay'a karşı attığı iftirasını itiraf etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
Ayintab Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ