USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

PROSTAT CERRAHİSİNDE İLERİ TEKNOLOJİ ThuLEP YÖNTEMİ

Prostat, erkeklerde mesane (idrar torbası) çıkışında yer alan, içerisinden idrar kanalı geçen ve yaşlanmayla birlikte erkeklik hormonlarının etkisiyle büyümeye açık bir organdır. Bu büyüme prostatın içerisinden geçen idrar kanalını sıkıştırmakta ve kitle etkisiyle mesane çıkışını kapatarak idrar ile ilgili şikâyetlere yol açmaktadır.

PROSTAT CERRAHİSİNDE İLERİ TEKNOLOJİ ThuLEP YÖNTEMİ
12-06-2023 10:06
GAZİANTEP

Özel Hatem Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Mehmet TAŞKIRAN , prostat ameliyatlarında uygulanan ileri teknoloji ThuLEP (Thulium Lazer) hakkında bilgiler verdi.

Prostat büyümesi ve tedavi seçenekleri hem prostat boyutuna hem de hastanın şikâyet derecesine göre belirlenir. Lazer de prostat tedavisinde kullanılan önemli seçeneklerden biridir.

Thulium lazer nedir?

Thulium fiber lazer sağlık alanında kullanılan en güncel lazer tiplerinden biridir. ThuLEP (Thulium laser enuclation of prostate) ise Thulium lazer kullanılarak uygulanan güncel kapalı (endoskopik) prostat enkleasyon ameliyatıdır. Erkeklerin en önemli sağlık sorunlarından biri olan iyi huylu prostat büyümesi (Benign Prostat Hiperplazisi /BPH) Thulium fiber lazer ile gerçekleştirilen ThuLEP yöntemiyle başarıyla tedavi edilmektedir.

Thulium lazer hangi hastalıklarda kullanılır?

1. İyi huylu prostat büyümesi (BPH) endoskopik tedavisinde prostat boyutunda alt veya üst sınır olmaksızın.

2. Mesane tümörlerinin endoskopik rezeksiyonu ve evrelemesi.

3. Üst üriner sistem tümörlerin (Böbrek toplayıcı sistem içerisindeki ve üreter tümörleri) rezeksiyonu ve evrelemesi.

4. Mesane taşlarının endoskopik kırılması ve alınmasında

5. Böbrek ve üreter taşlarının endoskopik kırılması alınmasında

6. Mesane boynu darlığı ve üretra darlığında

Thulep yönteminin avantajları nelerdir?

Prostat ameliyatlarında uygulanan ThuLEP yönteminin çok avantajlı olduğunu ifade eden Op. Dr. Mehmet Taşkıran ‘ Prostat büyümesinin ThuLEP ile tedavisi; hastanın hızlı iyileşmesini sağlarken, kanama, idrar kaçırma ve cinsel fonksiyon bozukluğu riskini en aza indirmektedir. Thulium lazer enerjisinin dokular üzerinde daha az derinliğe ulaşması sayesinde daha az kanama meydana gelir. Bu özelliği kan sulandırıcı ilaç kullanımına ara veremeyen riskli hastalar için önemlidir.

İdrar kaçırma riskini en aza indirir. Prostat dokusunun lazerin teknik özelliklerine bağlı daha kolay şekillendirilmesi, kesilmesi ve bu sayede idrar tutmayı sağlayan sfinkter kas yapıların cerrahi sırasında daha az travmatize olması nedeniyle ameliyat sonrası idrar kaçırma riskinde belirgin şekilde azalma görülür.

Yine lazer enerjisinin dokular üzerinde daha az derinliğe ulaşması ile prostat etrafından geçen ereksiyonda rol alan sinirsel yapıların daha az ısı enerjisine maruziyeti sonucu ameliyat sonrası ereksiyon kalitesini daha fazla korunur. Lazer enerjisinin daha yüksek kesici güce sahip olması nedenli prostat dokusu çıkarılırken anatomik açıların bozulmaması ameliyat sonrası meni çıkışının (ejakülasyon) korunmasını kolaylaştırır.

Mesane tümörlerinin endoskopik rezeksiyonlarında klasik elektrokoterle yapılan tümör kazıma işlemlerinden daha doğru patoloji sonucu ve evreleme avantajı sunar.

Böbrek, üreter ve mesane taşlarında endoskopik olarak taşlar daha kısa sürede kırılıp toz haline gelmekte, ameliyat sonrası 6. saatten sonra hasta taburcu edilebilmektedir.

Üretra darlığı, mesane boynu darlığı, tekrarlayan darlıklar, üreterde ki darlıklarda, üreteropelvik bileşke ( böbrek çıkış kanalı ) darlıklarında kanama olmadan, tekrar etme riski en aza indirilerek uygulanabilir. ‘ dedi.

ThuLEP nasıl uygulanır? Süreç nasıldır?

ThuLEP cerrahisinde diğer endoskopik yöntemlerde olduğu gibi dış idrar deliğinden (üretral meatus) idrar kanalına (üretra) girilerek prostat kapsülü ile büyümüş prostat dokusu birbirinden ayrılmaktadır. Mesane içerisine atılan büyümüş prostat dokuları (adenom) daha sonra morselatör adı verilen özel bir cihazla parçalanıp idrar deliğinden vücut dışına çıkarılmaktadır. Thulium lazerde doku penetrasyon derinliğinin daha az (0.25 mm), dalga boyunun sürekli (continuous) enerji ile belirli bir ısıda sabit çalışması sonucu daha az doku ve hücre hasarı meydana gelir. ThuLEP lazer ameliyatları prostat hacmine bağlı olarak ortalama bir ila üç saat sürmektedir. Hastanede kalış süresi ile yine prostat boyutuna ve hastanın yaşı, ek hastalıkları veya kan sulandırıcı kullanımına bağlı olarak ortalama bir ya da iki gün kadardır. Elektrokoter ile (bipolar/monopolar) TUR işleminde büyümüş prostat dokusu kesilerek kazıma işlemi yapılırken ne yazık ki geride bir miktar prostat dokusu bırakılır. Bu nedenle belirli zaman sonunda şikayetlerde tekrarlama görülebilir. Ayrıca ameliyat sonrası uzun dönem idrarda yanma (dizüri), kanamanın devam etmesi ve daha uzun hastanede kalış görülür. ThuLEP gibi lazer enükleasyon yöntemlerinde büyümüş prostat dokusu prostat kapsülünden tamamen ayrılarak çıkarıldığından uzun yıllar boyunca şikayetlerde tekrarlama beklenmez. İdrarda yanma (dizüri) veya kanama genellikle beklenmez. Hastalar genellikle bir veya iki gün içinde taburcu edilir, ortalama bir haftalık dinlenme süresinden sonra normal yaşamına dönebilir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
Ayintab Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ