USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

KOÇ VE SABANCI’DA NELER OLUYOR? NEDEN NAKİTE DÖNÜYORLAR?

Koç Holding’in OPET Fuchs’taki payını satması, büyük grupların son dönemde artan satış hamlelerini yeniden gündeme taşıdı. Piyasada “nakde dönüş” stratejisi dikkat çekiyor.

KOÇ VE SABANCI’DA NELER OLUYOR? NEDEN NAKİTE DÖNÜYORLAR?
02-05-2026 13:46

Koç Holding bünyesindeki Tüpraş’ın bağlı ortaklığı OPET Petrolcülük, OPET Fuchs Madeni Yağ Sanayi’deki yüzde 50 hissesini diğer ortak Alman Fuchs Petrolub’a devretti. Söz konusu satışla birlikte OPET Fuchs’un tamamı Alman ortağın kontrolüne geçmiş oldu.

STRATEJİK ÇIKIŞ MI, NAKİT POZİSYON MU?

Bu satış, son dönemde büyük holdinglerin attığı benzer adımlarla birlikte değerlendiriliyor. Piyasalarda Koç ve Sabancı gruplarının bazı varlıklardan çıkarak nakit pozisyonlarını güçlendirdiği yorumları yapılıyor.

Uzmanlara göre bu tür satışlar;

Yüksek faiz ortamında likiditeyi artırma,

Yeni yatırımlar için kaynak oluşturma,

Döviz bazlı riskleri azaltma,

Portföyü daha kârlı alanlara yönlendirme

gibi stratejik nedenlere dayanıyor.

GÖZLER BÜYÜK GRUPLARDA

Koç Holding’in bu hamlesi, Sabancı Grubu’nun son dönemde attığı benzer adımlarla birlikte ele alındığında, Türkiye’nin en büyük holdinglerinin daha temkinli ve likit bir finansal yapıya yöneldiği şeklinde yorumlanıyor.

Ekonomideki dalgalı seyir, yüksek finansman maliyetleri ve küresel belirsizlikler, büyük sermaye gruplarını daha esnek ve hızlı hareket edebilecekleri bir pozisyona geçmeye zorluyor.

Önümüzdeki süreçte Koç ve Sabancı başta olmak üzere büyük holdinglerin yeni satış ya da yatırım kararları yakından takip edilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
AYINTAB GAZETESİ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ