?>

“KORONER ARTER HASTALIĞI VE KORUNMA YOLLARI” ANLATILDI

Sağlık - 5 yıl önce

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. Soran, Sanko Tekstil ve Süper Film çalışanlarına “Koroner Arter Hastalığı ve Korunma Yolları” konulu konferans verdi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, üniversitelerin pek çok görevi olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Dağlı, “Liseden mezun olan öğrenciler gerek bilgiyi gerekse bilgiyi nasıl kullanacaklarını ve nasıl üreteceklerini gelişim çağlarını tamamladıkları üniversitelerde öğrenirler” dedi.

Üniversitelerin en önemli görevlerinden birinin de elde ettiği bilgileri paydaşlarının kullanımına sunması olduğunu belirten Prof. Dr. Dağlı, “Biz de buradan yola çıkarak, bölgemizde sık karşılaşılan koroner arter hastalıkları ve korunma yollarıyla ilgili paylaşımda bulunmak istedik. Verimli bir konferans geçireceğinize inanıyorum. Katılımınız için teşekkür ederim” ifadelerine yer verdi.

YAŞLA BİRLİKTE RİSK DE ARTIYOR

ABD Pittsburgh Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi de olan Prof. Dr. Soran koroner arter hastalığının kalbi besleyen damarların daralması ya da tıkanmasına verilen isim olduğuna vurgu yaptı.

Prof. Dr. Soran, son 20 yıldır hastalığın tedavisinde çok önemli gelişmeler olmasına rağmen halen bu hastalıktan ölümün Türkiye’de tüm ölüm nedenleri içinde yüzde 30’luk bir payla birinci sırada yer aldığına dikkat çekti.

Koroner arter hastalığının birçok risk faktörü bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Soran, “Bunlardan biri de yaştır; 45 yaşın üzerine çıktıkça riskimiz daha da artmaktadır” diye konuştu.

Epidemiyolojik (toplumda hastalık, sağlık, vb. dağılımı) verileri incelediklerinde Avrupa’nın en genç nüfusuna sahip olmamıza rağmen, riski yaşla artan bu hastalıktan ölüm oranında Avrupa’da birinci sırada yer aldığımız sonucuna ulaştıklarının altını çizen Prof. Dr. Soran şöyle devam etti:

“Bu çok ciddi bir çelişki. Ülkemizde bir yerlerde yanlış yapıyoruz. Bu ya teşhis ya tedavi ya da birincil korumadaki yanlış. Teşhis ve tedavi ile ilgili rakamları inceleyip Avrupa ülkeleri ile karşılaştırdığımızda birçok Avrupa ülkesinden daha ilerde olduğumuz, özellikle girişimsel tedavilerde ön safhalarda yer aldığımız dikkat çekiyor. Ancak birincil ya da ikincil korumada maalesef senelerdir yapılanlarla bir başarı trendi yakalayamadık.”

SANKO ÜNİVERSİTESİ DÜNYADA İLK KEZ KULLANILAN MODEL OLUŞTURDU

Koroner arter hastalığından korunma yolları konusunda özellikle yöresel faktörler de dikkate alınıp etkin ancak düşük maliyetli bilimsel yöntemleri kullanmaya başlamanın çok önemli olduğuna işaret eden Prof. Dr. Soran, SANKO Üniversitesi olarak, tüm bunları göz önünde tutarak, koroner arter hastalığı risk faktörleri yönetimi konusunda dünyada ilk kez kullanılan bir model oluşturduklarını belirtti.

“Dört yıldır yürüttüğümüz çalışmanın ilk aşamasını başarıyla tamamlayarak, sonuçlarını bu yıl Portekiz’de yapılan Avrupa Kardiyoloji-Europrevent Kongresi’nde sunduk” diyen Prof. Dr. Soran, konuyla ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Bilimsel seviyesi ileri düzeyde olan böyle bir kongrede de bir ilke imza attık ve çalışmamızın sonuçlarını yetiştirdiğimiz 5’inci sınıf tıp fakültesi öğrencimize sundurduk. Çalışmamız farklı aşamaları olan, uzun bir eğitim sürecine yayılmakta.

Yapılandırılmış eğitim ve takip programı aracılığı ile öğrencilerimiz öğrendiklerini üretkenliğe çevirmekte, sadece yaşadıkları şehri aydınlatabilmenin mutluluğunu değil, aynı zamanda akademik başarı ile genç yaşta tanışma şansını da yakalayabilmekte, öğrencilik dönemlerini sadece öğrenerek değil, üreterek de geçirmekteler.

Bugün çalışmamızın ikinci aşamasına geçtik, ilk aşamada geliştirdiğimiz eğitim ve takip programını ekonomik seviyesi düşük halkın hizmetine sunmuştuk, ikinci aşamada ise farklı sosyo-demografik özellikler içeren mavi yaka eğitim ve takip programına başlıyoruz.”

Çağımızda üniversitelerin sadece eğitim vermekle yetinmemesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Soran, sözlerini şöyle tamamladı:

“Üniversiteler, öğrencileri ve öğretim görevlileri ile bilimsel veriler ışığında halkın eğitim ve hizmetinde aktif rol almalıdır. Bu tarz çalışmalar ekip işidir. Başarıya ulaşmada akademik ve idari kadro desteği çok önemlidir. Rektörümüz Prof. Dr. Güner Dağlı’ya desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum.”

Programın sonunda SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi 4’üncü sınıf öğrencileri uygulama projesinin ikinci aşamasında bilimsel olarak ispatlanmış yaşam tarzı değişiklikleri konusunda yardımcı olmak üzere çalışmaya başladı.

Haftanın Öne Çıkanları

ARABULUCULUK, ULUSALARARASI STATÜ KAZANIYOR

2019-12-04 10:51 - Politika

EKOLOJİK KENT PROJESİ MARKALAŞTI!

2019-12-05 09:17 - Gündem

Ak Parti Gaziantep İl Başkanı Eyüp Özkeçeci, Tahmazoğlu’na ‘oyun oynanıyor’’ dedi. NASIL BİR OYUN?

2019-12-10 15:55 - Gündem

CAMİ, İSKELE VE SONRASI…

2019-12-08 16:00 - Gündem

ÖDÜL

2019-12-04 12:30 - Gündem

İNME VE OMURİLİK FELCİNE DİKKAT

2019-12-09 08:23 - Sağlık

KİTAPLAR PRIMEMALL GAZİANTEP’TE TOPLANIYOR!

2019-12-10 08:21 - Kültür & Sanat

Naksan Plastik göz doldurdu

2019-12-05 12:38 - Ekonomi

HEDEF GALİBİYET SERİSİ

2019-12-04 08:09 - Spor

SANKO PARK’TAN 5 YILDIZLI YILBAŞI KAMPANYASI

2019-12-10 07:50 - Yaşam

İlgili Haberler

Özel hastanelerde yeni dönem başlıyor: Yüksek ücret ödeme devri bitti

20:37 - Sağlık

AMAN DİKKAT! GAZİANTEP‘TE ACİL SERVİSLERDE CİDDİ ARTIŞ!

16:36 - Sağlık

ÇOCUKLARDA BAĞIRSAK ENFEKSİYONU VE HİJYENİN ÖNEMİ

15:32 - Sağlık

Doktorlar 5 gün iş bırakacak

12:01 - Sağlık

GAZİANTEP'TE DOKTORLAR İŞ BIRAKTI!

19:17 - Sağlık

Günün Manşetleri

BUNU DA GÖRDÜK! ÇOCUK KATİLİ İSRAİL'E GEÇMİŞ OLSUN DİYEN GAZİANTEPLİ DOKTOR KİM?

11:47 - Gündem

TAM BİR REZALET! GAZİANTEP'TE MİDE BULANDIRAN OLAY

19:20 - Gündem

EMNİYET GEREKENİ YAPTI... O FENOMEN TUTUKLANDI

17:56 - Gündem

NİSAN AYINDA GÜNEYDOĞU’DAN 905 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

14:01 - Gündem

DEPREMDE NURDAĞI’NDA YIKILAN VE 2 SENEDİR YAPILAMAYAN TARIM SİLOLARI MECLİS GÜNDEMİNDE

12:51 - Gündem