Erken teşhis yaşama bağlar

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD Başkanı Prof. Dr. Göktürk Maralcan, erken teşhis ve erken tedavinin, meme kanserine karşı mücadelede en doğru ve en başarılı yol olduğunu söyledi.

Yaşam - 7 yıl önce

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD Başkanı Prof. Dr. Göktürk Maralcan, erken teşhis ve erken tedavinin, meme kanserine karşı mücadelede en doğru ve en başarılı yol olduğunu söyledi.

 

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi’nde de görev yapan Prof. Dr. Maralcan, meme kanseri farkındalık ayı dolayısıyla “Meme Kanserinin Farkında Olmak” konulu bir açıklama yaptı.

 

Bir gün meme kanseri riskinin sekizde bir olasılıkla kişinin kendisine denk gelebileceğini bilmenin meme kanserinin farkında olmak anlamına geldiğine vurgu yapan Prof. Dr. Maralcan, “Her kadının, hekimden kendi memesini muayene etmeyi öğrenmesi ve bunun yanı sıra meme muayenesi için mutlaka genel cerrahi uzmanına başvurması gerektiğini bilmesi gerekir” dedi.

 

Meme kanseri tedavisinin var olduğunu ve tedavi sayesinde birçok meme kanseri hastasının yaşamlarının uzun yıllar hastalıksız olarak sürdüğünü, bir kısmının da tamamen hastalıktan kurtulduğunu anımsatan Prof. Dr. Maralcan, erken teşhis ve erken tedavinin, meme kanserine karşı mücadelede en doğru ve en başarılı yol olduğunun altını çizdi.

 

Meme kanserinin farkında olmanın bir başka göstergesinin de, meme kanseri erken teşhisi için kadınların düzenli olarak genel cerrahi uzmanı muayenesine gitmesi olduğu kaydeden Prof. Dr. Maralcan, şöyle devam etti:

 

“Meme kanserinin farkında olmak, 20-40 yaşları arasında 2-3 yılda bir, 40 yaşından itibaren yılda 1 kez meme muayenesi olmak ve hekimin istediği tetkikleri yaptırmak demektir. Tarama amaçlı mamografi yapılmış olsa bile mutlaka genel cerrahi uzmanı muayenesi gerekmektedir. Meme kanseri tanı ve tedavisi; genel cerrahi uzmanı, medikal onkoloji uzmanı, radyoloji uzmanı, plastik ve rekonstrüktif cerrahi uzmanı ve radyasyon onkolojisi uzmanı başta olmak üzere birçok disiplinin birlikte yürüttüğü bir farkındalık konusudur.”

 

KİMLER DAHA DUYARLI OLMALI

Ailesinde özellikle de anne, kız kardeşler, anneanne, teyze, teyze kızı gibi bir veya birden fazla kadında meme kanseri görülen insanların bu konuda daha tedbirli olmalarının gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Maralcan, “Bu kişiler, hekime bir an önce muayene için başvurmalı ve ailesinde meme kanseri olanlar, genetik testler yaptırmalıdır” diye konuştu.

 

Prof. Dr. Maralcan, meme kanserinin farkında olmanın, bu kanserin sistemik bir hastalık olduğunu, bu nedenle vücudun herhangi bir yerine ulaşmış olabilecek kanser hücrelerini yok etmek amacıyla kemoterapi denen ilaç tedavisi protokollerinin de uygulanacağını bilmek anlamına geldiğini ifade etti.

 

Meme kanserinin bölgesel kontrolünü sağlamak için ameliyat ve bazen bunun üzerine de radyoterapinin gerekli olabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Maralcan, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Meme kanserinin farkındalığını sağlamakta bilgilendirme, aydınlatma görevi sağlık çalışanlarına aittir. Ülkemizde meme kanseri ile ilgili her türlü tanı, tedavi ve takip prosedürleri uygulanmaktadır. Meme kanserinin başarılı yönetimi, erken tanı konması ve erken tedavi edilmesiyle sağlanabilir. Meme kanseri farkındalığı deyince erken tanı ve erken tedaviyi anlamak, genel cerrahi uzmanına muayene olmak ve istenilen tetkikleri yaptırmak en güvenli, gerçekçi yol olarak görünmektedir.”

Haftanın Öne Çıkanları

Turizme gururlandıran ödül

2017-10-13 10:54 - Ekonomi

Altın takıma altın karşılama

2017-10-15 12:41 - Spor

ADLİYEYE ÖNEMLİ ZİYARET

2017-10-15 12:42 - Gündem

Spor sağlıktır

2017-10-11 14:12 - Sağlık

Ekici’den uyuşturucuyla mücadeleye seferberliği çağrısı:

2017-10-11 14:10 - Politika

CHP’DE SÜREÇ NEREYE GİDİYOR?

2017-10-12 08:18 - Gündem

Güvenlik soruşturması formu önerge oldu

2017-10-16 14:05 - Gündem

Erken teşhis yaşama bağlar

2017-10-17 12:14 - Yaşam

Gaziantep e-ticaret şampiyonu

2017-10-12 14:00 - Ekonomi

Cayır cayır yandı

2017-10-10 13:40 - Gündem

İlgili Haberler

MİLLETVEKİLİ ŞAHiN'DEN ÖNEMLİ UYARI

11:12 - Yaşam

ŞAHİNBEY'DEN ÇİFTÇİLERE MÜJDE!

11:04 - Yaşam

MEVSİM GEÇİŞLERİ BİZİ NASIL ETKİLİYOR?

11:35 - Yaşam

GAZİANTEP MOZAİK YARIŞMASI DÜZENLENDİ

11:34 - Yaşam

BAŞKAN ŞAHİN'İN PAYLAŞIMI BEĞENİ TOPLADI

14:48 - Yaşam

Günün Manşetleri

BAYRAM TATİLİ İHRACATI SEKTEYE UĞRATTI

14:59 - Gündem

ŞAHİNBEY BELEDİYESİNDEN ÖĞRENCİLERE SINAV DESTEĞİ

14:46 - Gündem

Medical Point Gaziantep Hastanesinde Hilal ÇELİK’in Hikâyesi Mucizeye Dönüştü

13:56 - Gündem

Altunkaya Resim Yarışmasında Ödüller Sahiplerini Buldu

12:37 - Gündem

HATAYSPOR MAÇI BİLETLERİ SATIŞTA!

11:57 - Spor