?>

Rusya-Ukrayna savaşının akıllı telefon pazarına faturası ağır oldu!

Pazar araştırma firması Counterpoint Research, yeni raporunda küresel akıllı telefon pazarındaki son durumu gözler önüne serdi.

Dünya - 4 yıl önce

Akıllı telefon pazarı, son yıllarda yaşanan olumsuz gelişmeler nedeniyle ciddi bir krizin eşiğinde. Çip krizi ve pandemi derken şimdi de Rusya-Ukrayna savaşı patlak verdi ve sektörü derinden etkiledi. Hatta savaş öncesi büyük oranda toparlanmaların yaşandığı alanda yeniden düşüşler başladı. Peki akıllı telefon pazarı, an itibariyle ne durumda?

Küresel akıllı telefon pazarında önemli düşüş 2019’da hayatımıza giren koronavirüsün etkileri günümüzde yavaş yavaş kaybolmaya başladı. Hatta 2021 yılında akıllı telefon pazarında 5 sene aradan sonra ilk kez büyüme kaydedildi. Ancak Rusya-Ukrayna krizi patlak verdikten sonra oklar yeniden aşağıya çevrildi.

 

Pazar araştırma firması Counterpoint Research, geçtiğimiz günlerde yayınladığı yeni raporunda küresel akıllı telefon pazarındaki son durumu gözler önüne serdi. Buna göre koronavirüsün hakim olduğu 2020 yılından itibaren satışlar ilk kez 100 milyonun altına geriledi.

Tabii burada sadece savaştan bahsetmek doğru olmaz. Zira halihazırda enflasyonkoronavirüs ve Çin’deki durgunluk -karantina nedeniyle- gibi etkenler de pazarın gerilemesinde büyük öneme sahip. Counterpoint Research, burada aylık yüzde 4 ve yıllık bazdaysa yüzde 10’luk bir düşüş olduğunu belirtiyor.

Rapora baktığımıza iki etkenin daha çok ön plana çıktığını söyleyebiliriz: Rusya-Ukrayna savaşı ve Çin‘deki karantina. Bunlar, küresel tedarik zincirini derinden etkiliyor ve akıllı telefonlara olan talebin düşmesine neden oluyor.

 

Tabii bu böyle devam etmeyecek. Zira Counterpoint makro indeksine göre pazarda bu yaz da düşüşler devam edecek. Ancak bu yılın ikinci yarısından itibaren toparlanmalar başlayacak.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Küresel akıllı telefon sekötrü eski seviyelere ne zaman döner? Yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayın!

Haftanın Öne Çıkanları

Fikret Kileci'ye önemli görev

2022-06-24 19:37 - Ekonomi

Gaziantep'te Suriyeliler Bu MAHALLELERE Giremeyecek! Gaziantep'te ve diğer illerde Suriyelilere ve diğer yabancılara kapatılan mahaller! İçişleri Bakanlığı Duyurdu

2022-07-01 08:55 - Gündem

Tayyar'dan nokta atışı öneri

2022-06-26 11:51 - Politika

M2 Macbook Pro’dan şaşırtıcı pilde çalışma süresi!

2022-06-28 12:27 - Teknoloji

FADILOĞLU, ÇIKSORUT BÖLGESİNDEKİ YATIRIMLARI VE DEĞİŞİMİ ANLATTI

2022-06-30 14:39 - Politika

Rusya-Ukrayna savaşının akıllı telefon pazarına faturası ağır oldu!

2022-07-01 13:39 - Dünya

EVİ OLANLAR BU HABER'E DİKKAT

2022-07-01 06:43 - Dünya

BÜYÜKŞEHİR, TEKNOFEST’TE YARIŞACAK 26 TAKIMA MALZEME DESTEĞİ VERİYOR

2022-07-01 13:30 - Teknoloji

Samsung Galaxy S23 serisinden kötü haber geldi!

2022-06-26 14:08 - Teknoloji

Vakalar arttı, koronavirüs aşıları için yeni doz tartışması başladı

2022-07-01 06:12 - Yaşam

İlgili Haberler

Suriye’nin vergi kararına Türkiye'den yeni açıklama

19:40 - Dünya

Halep Başkonsolosluğu faaliyete geçecek!

20:55 - Dünya

FLAŞ HABER: Sosyal konut projesinde DOLANDIRICILARA DİKKAT!

11:05 - Dünya

Gaziantep'te 4. Uluslararası Gastronomi Festivali'nin açılışı yapıldı

08:07 - Dünya

Günün Manşetleri

Gaziantep’te Sahte Para Operasyonu: Milyonluk Vurgun Ortaya Çıktı

18:12 - Asayiş

MHP Gaziantep’te Büyükşehir Depremi: 3 Meclis Üyesi İstifa Etti

16:17 - Gündem

Günsev İnşaat’a Ait Şantiyede Çökme: İşçiler Ölümden Döndü

16:04 - Gündem

NİZİP TİCARET ODASI, İŞ DÜNYASININ MERKEZİ TOBB’UN 82. GENEL KURULUNA KATILDI

14:18 - Gündem

CHP Gaziantep Karıştı: Ankara’dan Gelen Kulis Bilgileri Gündem Yarattı! Vakkas Acar Gidiyor mu?

12:25 - Gündem