?>

Rusya, Türkiye'den domates ve biber ithalatını yasakladı

Rusya Federasyonu bir süredir gündemde olan İzmir ve Antalya'da taze domates biber ithalatına yönelik yasağını duyurdu.

Ekonomi - 5 yıl önce

Tarım Dünyası'ndan Ali Ekber Yıldırım'ın haberine göre, yasak kararı Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından Tarım ve Gıda İl Müdürlüklerine ve tüm Zirai Karantina Müdürlüklerine gönderildi. Rusya, Hatay ve Trabzon'dan gelen ürünlerin de kontamine olduğunu ancak henüz sistematik bir hâl almadığını ancak bulgular arttığı takdirde bu bölgelerden ithalatın yasaklanabileceğini belirtti.

Rusya Federasyonu bir süredir gündemde olan Türkiye'den taze domates biber ithalatına yönelik yasağını duyurdu. Tarım Dünyası'ndan Ali Ekber Yıldırım'ın haberine göre, yasak kararı Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından Tarım ve Gıda İl Müdürlüklerine ve tüm Zirai Karantina Müdürlüklerine gönderildi.

İTHALAT DEVAM EDİP DURUM GÖZLENECEK

Rusya'nın tarım ürünlerini denetleyen çatı kuruluşu Rosselkhoznadzor web sayfasında yayımlanan kararda, özellikle İzmir ve Antalya'dan ürünlerde sistematik olarak Tuta absoluta, Frankliniella, Pepino, TSWV ve ToBRFV virüslerine rastlandığı belirtilerek bu iki şehirden ithalatı yasakladı.

Kararda Hatay ve Trabzon illerinden gelen ürünlerde de TSWV ve ToBRFV bulunduğu ancak kontamine ürünlerin henüz sistematik bir durum arz etmediği için ithalatın devam ederek durumun gözleneceği belirtildi.

Rosselkhoznadzor duyurusunda domates kahverengi rugoz meyve virüsü (ToBRFV) için tohumda ve bitkide uzun süre kalabilen bir patojen olduğu hatırlatması yapılırken virüsün konak dışındaki paket, ekipman ve kıyafetlerde de uzun süre yaşayabildiği, Rusya'daki tarım arazilerinde yüzde 70'e varan mahsul kaybına yol açabileceği iddia edildi.

AZERBAYCAN, ERMENİSTAN VE ÖZBEKİSTAN'A DA YASAK

Yaş sebze ve meyve İhracatçıları, Rusya’nın Türkiye’den domates alımını 200 bin ton ile sınırlandırdığını, kota uyguladığını hatırlatarak bu kotanın kaldırılmasını beklerken ihracat yasağının kendilerini çok şaşırttığını söylüyor.

Rusya Federasyonu Antalya ve İzmir’den gelen ürünlerin yanı sıra Özbekistan, Ermenistan ve Azerbaycan’dan yapılan ithalata da bazı yasaklar getirdi. Özbekistan Cumhuriyeti’nin Kaşkadarya Bölgesi’nden Rusya’ya domates ve biber ithalatı yasaklanırken, Azerbaycan’dan domates ve elma ithalatı, Ermenistan’ın Armavirski bölgesinde üretilen domates ve biberlerin de ithalatına yasak getirildi.

Özellikle Azerbaycan’a getirilen yasak da Türkiye’yi de olumsuz etkileyecek. Domatesteki kota nedeniyle bazı ihracatçı firmalar Azerbaycan üzerinden Rusya’ya domates ihraç ediyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Son Dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! Kısıtlamalar genişleyecek mi?

2020-12-11 10:07 - Gündem

Türkiye’nin ilk mülteci kadın sanayicisi

2020-12-11 09:52 - Ekonomi

ŞAHİNBEY YARDIM REKORUNA KOŞUYOR

2020-12-15 18:48 - Gündem

Başına çivili sopa ile vurulan yaralıyı, bir de ambulansta linç etmeye kalktılar

2020-12-11 06:55 - Gündem

Çatıda mahsur kalan kedi mahalleyi karıştırdı

2020-12-13 13:37 - Gündem

Bakü sokakları Türk bayrakları ile süslendi

2020-12-09 11:59 - Dünya

Son Dakika: Elektrikte tepki çeken giderler artık tarifeye eklenemeyecek

2020-12-14 08:30 - Ekonomi

Fatih Terim Luyindama'nın üzerini çizdi! 15 milyon euroluk teklif bekleniyor

2020-12-10 12:39 - Spor

Rus YouTuber canlı yayında hamile kız arkadaşının ölümüne neden oldu

2020-12-12 17:31 - Dünya

Sumudica, "Benim için beyaz ya da siyah insan ayrımı yoktur"

2020-12-09 14:47 - Spor

İlgili Haberler

Gaziantep, Kişi Başı Borçta İlk 4’te

19:37 - Ekonomi

KOÇ VE SABANCI’DA NELER OLUYOR? NEDEN NAKİTE DÖNÜYORLAR?

13:46 - Ekonomi

TUNCAY YILDIRIM: GAZİANTEP İHRACATTA VİTES YÜKSELTTİ

13:40 - Ekonomi

YILDIRIM: Belirsizlik küresel ekonominin en büyük sorunu

09:29 - Ekonomi

Şehitkamil’de Promosyon Rekoru! Memura 93 Bin, İşçiye 75 Bin TL

20:20 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Gaziantep’te Kara Para Operasyonunda Kritik Süreç: 6 İş İnsanı Tutuklandı

21:03 - Asayiş

Gaziantep, Kişi Başı Borçta İlk 4’te

19:37 - Ekonomi

Vali Çeber'den Gaziantep Geri Gönderme Merkezi’nde İnceleme

19:31 - Gündem

ÖKKEŞ SABAH YAZDI: HİÇ UTANMADINIZ MI?

18:35 - Gündem

Motorine bu gece yarısından itibaren zam geliyor!

18:23 - Gündem