Restore edilen tüneller turizme açılacak

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından tarihi yapıları ve turistik mekanlarıyla göz dolduran kentin atmosferini görünür kılmak amacıyla Gaziantep’in tarihi kalesinde başlatılan tünel açımı ve restorasyon çalışmalarında sona gelindi.

Kültür & Sanat - 3 yıl önce

Bu sene ziyarete açılması planlanan eşsiz mekânda vatandaşlar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış tünellerde zamanda yolculuğa çıkacak.Gaziantep'in tarihi kalesinde başlatılan tünel açımı ve restorasyon faaliyetlerini sürdüren Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Büroları ile Gaziantep Müze Müdürlüğü’nün çalışmalarında sona yaklaşıldı. Saha çalışmaları ve araştırmaların ardından arkeolog ile uzmanların yer aldığı ekip, toprak, taş, balcık ve çamuru özenle dışarı taşıyarak tünelin bir kısmını ortaya çıkardı. Aydınlatma sistemlerinin yapıldığı çalışma kapsamında, tünellerde alınan güvenlik, duvar destekleme tedbirleri ve statik önlemlerle çalışmalara devam ediliyor. Kastel, bağlantı yolları, galeri, aydınlatma oyukları ve merdivenlerin bulunduğu tünellerin açılmasıyla, "yerin altı da üstü de tarih" olarak anılan kentin turizmine katkı sağlaması amaçlanıyor.

"Tüneller, tarihte farklı bir çok otoritenin kontrolüne girdi"

Arkeolog ve çalışma sorumlusu Ali Korkmaz, tarihi kalenin kentin en eski yapılarından olduğunu söyledi. Birçok imparatorluk ve beyliğin kontrolüne geçen kalede onarımlarla değişimlerin yaşandığını dile getiren Korkmaz, "Kaledeki tünellerin Memlükler döneminde, saldırı ve kuşatma riskine karşı kaçış ve ihtiyaç için yapıldığını düşünüyoruz. Tünellerde, su ihtiyacının karşılanması amacıyla kalenin üstüyle bağlantılı kasteller yapılıyor. Tünellerin turizme kazandırılması amacıyla çalışmaları yaklaşık 8 aydır sürdürülüyor. Tünellerin büyük bir bölümünün kapalı olduğuna dikkati çeken Kormaz, “Tüneller, Kurtuluş Savaşı'nda kalenin kullanılmaması ve güvenlik nedeniyle doldurulmuş ve kapatılmıştı. Çalışmalarla tünellerin yaklaşık 250 metrelik kısmı temizlenerek açıldı. Derinlik olarak ise yerin 15 metre civarı altına inmiş durumdayız. Tünellerin doğu yönünden devam ettiğini tespit ettik. Tünellerde gidebileceğimiz yere kadar gitmeyi düşünüyoruz. Herhangi bir risk teşkil etmedikçe, açabildiğimiz kadar açıp güvenlik önlemlerimizi aldıktan sonra turizme kazandırılması önceliğimiz. Tünellerle ilgili projelerimiz hazırlanıyor. Koruma Kurulunun onayından sonra bu yıl turizme kazandırılmasını planlıyoruz."

Korkmaz, 3-4 kişinin rahatlıkla yürüyebildiği tünellerde birçok bağlantı yolları, bölme, galeri, aydınlatma için hazırlanan oyukların bulunduğunu ifade etti. Tünellerin yer altı turizmi açısından çok önemli olduğunun altını çizen Korkmaz, "Ziyaretçilere aslında zamanda yolculuk yaptırmayı hedefliyoruz. Orada Roma, Memlük ve Osmanlı izleri görülecek. Bunlar bizim için çok önemli. Gaziantep kendini tarihiyle, kültürüyle birçok konuda kanıtlamış bir şehir. Yer altı turizmi konusunda da Gaziantep bu konuda çok iddialı" değerlendirmesinde bulundu.

Haftanın Öne Çıkanları

Taksi şoförü aracında ölü bulundu

2021-04-15 06:14 - Asayiş

GTO Başkanı Yıldırım'dan küçük bakkal çağrısı

2021-04-14 13:43 - Ekonomi

Zeugma Mozaiği sofralara taşınıyor

2021-04-14 06:11 - Ekonomi

ALG Spor'dan iki önemli transfer

2021-04-16 10:55 - Spor

Gaziantep'i heyecanlandıran projede büyükşehir imzası!

2021-04-14 10:11 - Teknoloji

Hiç gitmediği İstanbul’dan trafik cezası yedi

2021-04-15 06:51 - Gündem

Yankesicilik zanlısı yakalandı

2021-04-15 07:12 - Asayiş

NATO, 1 Mayıs'tan itibaren Afganistan'dan çekiliyor

2021-04-15 06:31 - Dünya

Gaziantepli zeytinciler Edremit’te incelemelerde bulundu

2021-04-13 07:58 - Ekonomi

Dar gelirli yetim ve öksüz aileler ev sahibi olacak

2021-04-14 08:04 - Yaşam

İlgili Haberler

GastroAntep tanıtım toplantısı yapıldı

14:47 - Kültür & Sanat

ŞAMPİYON YEMENİLER, TÜRKİYE ŞAMPİYONASI’NA KATILACAK

12:52 - Kültür & Sanat

Ünlü sanatçı Maral Halil Ustaya hayran kaldı

11:04 - Kültür & Sanat

YAZ SANAT AKADEMİSİ DÖNEM SONU RESİM SERGİSİ AÇILDI

10:17 - Kültür & Sanat

DEKORATİF AHŞAP BOYAMA KURSU YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR

10:44 - Kültür & Sanat

Günün Manşetleri

Büyükşehir'e ödül

15:01 - Gündem

YILIN İLK BUĞDAYI GTB’DE İŞLEM GÖRDÜ

14:34 - Gündem

Erikçe Macera Parkı’nda sıra dışı etkinlik

13:15 - Gündem

Vali Gül mertçe konuştu

12:32 - Gündem

Gaziantep’te “Kolon Kesenlere” Tahliye!  

11:49 - Gündem