Lidaş silolarının kısa süre içerisinde yeniden yapılacağı vaat edildi, çelik siloların inşası için de 6 aylık bir süre öngörüldü. Ancak aradan 2 yıl geçti ve verilen sözler yerine getirilmedi. AKP iktidarı, tarımın ve üretimin kenti Gaziantep’te çiftçinin emeğini, üreticinin alın terini yok saydı.” diye konuştu.
“Çiftçi, ürünlerini 80 km uzağa götürmek zorunda kalıyor”
Lidaş silolarının söz verilen sürede tamamlanmamasının birçok mağduriyete yol açtığını da söyleyen CHP’li Meriç, “Gaziantepli çiftçilerimiz hasat ettikleri ürünleri 80 km uzaklıkta bulunan Gaziantep’teki lisanslı depolara götürmek zorunda kalıyorlar. Bu durum ise zaten ürettiği, emek döktüğü ürünün karşılığını alamayan çiftçilerin maliyetine bir de nakliye bedeli ödemesine neden oluyor.
Nakliye bedelini karşılayamayan çiftçiler ise tüccarların eline mahkûm kalıyor.
Başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere konuyla ilgili tüm mercilere sesleniyorum: Zarar gören siloları bir an önce inşa edin. Çiftçinin alın terini ve emeğini bir kalemde ziyan etmeyin.” dedi.
CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç konuya ilişkin olarak Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya şu soruları yöneltti:
1. Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde 6 Şubat depreminde hasar gören TK Lidaş’a ait siloların depremin üzerinden geçen 2 yılı aşan sürede yapılmamasının gerekçesi nedir? Bu silolar ne zaman yapılarak hizmete girecektir?
2. Deprem bölgesinde çiftçiyi üretime teşvik etmek, yaralarını bir nebze de olsa sarmak, 80 km uzaklıkta bulunan Gaziantep’teki silolara veya tüccarların eline mahkûm etmemek için çiftçiye nakliye yardımı yapmayı düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız bu yardım miktarı ne kadardır ve ne zaman hayata geçecektir?
3. Nakliye yardımı yapmayı planlamıyor iseniz, silosu yıkılan ve ürünlerini başka silolar götürmekte zorlanan çiftçilerin
ürünlerini yerinde almak gibi alternatif çözümler düşünüyor musunuz, bu çözümlerin detayı nedir?