?>

FIRAT’IN İNCİSİ RUMKALE’DE YAZ SEZONU AÇILDI

Gaziantep’teki saklı cennet Rumkale, eşsiz manzarası ve kültürel gezileriyle yaz sezonunu dolu dolu geçirecek.

Gündem - 3 yıl önce

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, tarihi itibariyle köklü bir geçmişe sahip Rumkale’de düzenlediği ücretsiz feribot turlarıyla bölgenin Geç Roma ve Ortaçağ karakteri taşıyan mimari kalıntılarını gözler önüne serecek kültürel geziler gerçekleştiriyor.

Hafta içerisinde salı, perşembe, cumartesi günleri, günde yaklaşık 350 kişi kapasiteli turlarda gezi esnasında canlı müzik, çocuk etkinlikleri ve yarışmalar yapılıyor.

Büyükşehir, Fırat’ın incisi olarak nitelendirilen bu tarihi kalenin manzarasını çevreleyen Türkiye’nin en büyük cam terasıyla ise Rumkale ve Fırat nehrinin manzarasını camın üzerinde yürüyerek seyredebilme olanağı tanınıyor.

Öte yandan cam teras içerisinde bulunan restorantta bölgeye özgü balık ürünlerini tatma fırsatı bulan ziyaretçiler, daha sonra terasta kahvesini içerek manzaranın keyfini çıkarma imkanına da sahip oluyor.

RUMKALE, GEÇMİŞTEN BU YANA BİRÇOK İSİMLE ADLANDIRILDI

Antik Dönem'den günümüze kadar Şitamrat, Kal-a Rhomayta, Hromklay, Ranculat, Kal-at el Rum, Kal-at el Müslimin ve Kale-i Zerrin (Altın Kale) gibi birçok isimle adlandırılan Rumkale’deki mimari kalıntılar Geç Roma ve Ortaçağ karakteri taşıyor.

Kalede bugün görülebilen yapılar arasında Aziz Nerses Kilisesi, Barşavma Manastırı, çok sayıda yapı kalıntısı, su sarnıçları, kuyu ve hendek bulunuyor.

 

Rumkale bir yarımada üzerinde bulunduğu ve yarımadanın da hendek ile bağlantısı kesildiği için ulaşım Gaziantep’in Yavuzeli ilçesine 25 kilometre uzaklıktaki Kasaba Köyü'nden veya Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinden tekneler ile yapılabiliyor.

 

Roma Dönemi'nde Hz. İsa’nın havarilerinden Yohannes’in Rumkale’ye gelip yerleşmesi ve burada Hıristiyanlık dinini yayması nedeniyle, bu yerleşim yeri Hıristiyanlık tarihinde önemli bir rol oynuyor.

 

Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye’nin en zengin 10 ismi açıklandı: Erdemoğlu Holding 1. sırada

2023-06-15 14:23 - Gündem

ŞEHİTKAMİL BELEDİYESİ TAŞINIYOR

2023-06-16 18:24 - Gündem

Faciadan dönüldü

2023-06-16 22:59 - Gündem

Gaziantep'te uyuşturucu operasyonu

2023-06-20 11:10 - Asayiş

Nöroloji Uzm. Dr. Hakan Bozkurt Medical Point Gaziantep’te

2023-06-16 11:39 - Sağlık

Gaziantep’teki kanlı infaz saniye saniye görüntülendi

2023-06-18 17:40 - Asayiş

Yeni asgari ücret açıklandı

2023-06-20 11:36 - Gündem

Gaziantep'te dehşet... Eşine ve kayınpederine ateş açtı

2023-06-16 12:43 - Asayiş

Gaziantep'te fuhuş operasyonu

2023-06-14 12:56 - Asayiş

İNTERNET MEDYA CEMİYETİ BAŞKANI SABAH'TAN KINAMA

2023-06-18 11:40 - Gündem

İlgili Haberler

Gaziantep’te şehidimiz var

15:00 - Gündem

UMUT YILMAZ'IN AMCASINDAN ŞOK AÇIKLAMALAR

11:09 - Gündem

Şamil Tayyar'dan siyasi transfer eleştirisi

09:25 - Gündem

NİZİP CUMHURİYET BAŞSAVCISI  ERHAN BİROL’DAN NTO'YA VEDA ZİYARETİ

13:56 - Gündem

Gaziantep'te Asayiş ve Güvenlik Masaya Yatırıldı

12:33 - Gündem

Günün Manşetleri

Gaziantep’te şehidimiz var

15:00 - Gündem

UMUT YILMAZ'IN AMCASINDAN ŞOK AÇIKLAMALAR

11:09 - Gündem

Şamil Tayyar'dan siyasi transfer eleştirisi

09:25 - Gündem

NİZİP CUMHURİYET BAŞSAVCISI  ERHAN BİROL’DAN NTO'YA VEDA ZİYARETİ

13:56 - Gündem

Gaziantep'te Asayiş ve Güvenlik Masaya Yatırıldı

12:33 - Gündem