?>

Aşı reddinin en yüksek olduğu bölgeler açıklandı

Türkiye genelinde aile hekimlerinin çalışmalarıyla ortaya konulan bir araştırmaya göre nüfusa oranla aşı reddinin en yüksek olduğu bölge Güneydoğu Anadolu, en az olduğu bölge ise Karadeniz oldu.

Sağlık - 5 yıl önce

Türkiye'de 2011'de 183 olan aşı reddi, 2018'de 23 binlere ulaşırken, Türk bilim insanlarının 2019 yılında Türkiye genelinde aile hekimleriyle yaptığı çalışma, aşı reddindeki durumu gözler önüne serdi. Uluslararası saygınlığı yüksek tıp dergisi Human Vaccines&Immunotherapeutics'de yayımlanan çalışmaya göre, Türkiye'de nüfusa oranla aşı reddinin en yüksek olduğu bölge Güneydoğu Anadolu, en az olduğu bölge ise Karadeniz.

AİLE HEKİMLERİNİN GÖZLEMLERİ DİKKATE ALINDI   Milliyet gazetesinden Aykut Yılmaz'ın haberinde görüşlerine yer verilen Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği Eğitim Akademisi Başkanı Dr. Kutay Güven, yazarlarından olduğu çalışmada, "Türkiye'de görev yapan coğrafi bölgelere göre homojen olarak seçilmiş 804 aile hekiminin klinik gözlemlerinin alındığını, aşı kararsızlığının sebeplerinin tespitinde ve aşı kararsızlığının çözümünde kilit rol oynayan aile hekimlerinin yaklaşımlarının irdelendiğini" belirtti. Güven, araştırmanın Türkiye'de ve dünyada son dönemde ciddi artış gösteren aşı kararsızlığı ile ilgili atılacak adımlar için yol gösterici olacağını kaydetti.   ÜRKÜTEN ORAN   Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Ahmet Rıza Şahin de, Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'nca başarıyla yürütülen aşılama çalışmalarının bölgesindeki ülkelere kıyasla çok yüksek olduğu bilgisini verdi. Şahin, "Aşı kavramının hem hekim hem de bireyler tarafından iyi anlaşılması, aşı tereddüdü ve buna bağlı olarak reddini engelleyebilir. Bu anlamda yaptığımız çalışmanın sonuçlarını 'Human Vaccines & Immunotherapeutics' dergisinde duyurduk. Katılımcıların yüzde 69,2'sinin kayıtlı nüfuslarından en az bir ailenin aşı reddi yapmış olması, karşı karşıya kalınan durumun ne denli önemli olduğunu gözler önüne sermekte" dedi.   "EN YÜKSEK RET GÜNEYDOĞU'DA, EN AZ KARADENİZ'DE"   Yaptıkları çalışmada aşıyı reddeden ailelerin en sık dile getirdiği gerekçenin, "aşıların içeriğindeki maddelerin yol açabileceği olası etkiler olduğunu belirten Şahin, şöyle dedi: "Ülkemizde dini sebepli kaygılar, bazı yerlerde en sık sebep olarak görülse de ülke genelinde aşı reddinde üst sıralarda yer almamakta. Farklı coğrafyalardaki Müslüman topluluklarda helal içerik kaygısı aşı reddinin en önemli sebebiyken çalışmamızda bunun Türkiye için geçerli olmadığını göstermiş olduk. Nüfusa oranla en yüksek ret bizim çalışmamızda Güneydoğu Anadolu'da, en az ise Karadeniz'de. Karadeniz hariç bütün bölgelerde aşı reddinin sebebi içeriğindeki maddelerin oluşturacağı hastalıklar (aşı güvenliği) korkusu. Karadeniz'de ise en sık dile getirilen sebep, dini kaygılar. Tüm Türkiye'de aşı reddinin en sık sebebi yüzde 53 oranıyla içeriğindeki maddelerin oluşturacağı hastalık kaygısı.   "EN ÇOK REDDİLEN AŞILAR; BEŞLİ KARMA VE KIZAMIK"   Çalışmamızda en sık reddedilen aşıların beşli karma aşı ve ardından kızamık, kızamıkçık, kabakulak aşısı olduğunu gördük. Anne babaların aşı reddi kararını doğumdan sonraki iki ay içinde alması, doğuma aşı reddi kararlılığı ile girmediğini düşündürmekte. Bu yüzden bu dönemde ailelere verilecek eğitimleri önemsiyoruz."
Haftanın Öne Çıkanları

Ünlü katmerci kafasına taşla vurularak öldürüldü

2021-02-21 09:53 - Asayiş

İzmir'de kadın cinayeti: Sokak ortasında bıçaklanarak öldürüldü

2021-02-19 14:11 - Gündem

"Çıplaklar Festivali" ölümcül virüse rağmen bu yıl da yapılacak

2021-02-24 14:06 - Gündem

Çiftlik Bank'ın Tosuncuk'unun iadesinin talep edildiği Brezilya'dan yanıt geldi: Burada değil

2021-02-24 08:40 - Gündem

Canlı yayında Rasim Ozan Kütahyalı'nın gömleğinin düğmesi patladı

2021-02-24 14:13 - Spor

Gaziantep'te İbranice yazıların bulunduğu piton derisi ele geçirildi

2021-02-21 09:49 - Asayiş

Şehitte işkence izleri

2021-02-18 13:40 - Gündem

Süper Lig'den 5, TFF 1. Lig'den 2 takım PFDK'ya sevk edildi

2021-02-24 08:32 - Spor

Yaz sezonunu açan eski manken Şebnem Schaefer, fiziğiyle görenleri büyüledi

2021-02-23 11:51 - -

Genç kız, ütü kablosuyla boğularak öldürüldü

2021-02-23 06:11 - Asayiş

İlgili Haberler

Bahar Aylarında Çocuklarda Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarına Dikkat!

10:17 - Sağlık

Gaziantep’te Duygulandıran Bağış: Hastasından Doktoruna Böbrek

19:53 - Sağlık

“Sessiz Tehlike: Yorgunluk Sandığınız Belirti Hashimoto Çıkabilir!”

10:06 - Sağlık

Nizip’te Sağlıklı Yaşam Festivali Yoğun Katılımla Gerçekleşti

18:29 - Sağlık

Polikistik Over Sendromu (PCOS) Kadın Sağlığını Çok Yönlü Etkiliyor

10:20 - Sağlık

Günün Manşetleri

Gaziantep’te Kara Para Operasyonunda Kritik Süreç: 6 İş İnsanı Tutuklandı

21:03 - Asayiş

Gaziantep, Kişi Başı Borçta İlk 4’te

19:37 - Ekonomi

Vali Çeber'den Gaziantep Geri Gönderme Merkezi’nde İnceleme

19:31 - Gündem

ÖKKEŞ SABAH YAZDI: HİÇ UTANMADINIZ MI?

18:35 - Gündem

Motorine bu gece yarısından itibaren zam geliyor!

18:23 - Gündem