?>

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Doğu Akdeniz mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uluslararası Üniversiteler Konseyi ve Akdeniz Üniversitesi tarafından düzenlenen Doğu Akdeniz Çalıştayı'na bir video mesaj gönderdi.

Gündem - 5 yıl önce

Doğu Akdeniz Çalıştayı’nın başarılı geçmesini temenni eden Erdoğan, çalıştayın düzenlemesinde emeği olan Akdeniz Üniversitesi ve Uluslararası Üniversiteler Konseyi’ni tebrik etti.

Doğu Akdeniz ile ilgili meselelerin, dünyadaki birçok devletin ve akademik kuruluşun da öncelikli gündemini oluşturduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Akdeniz’e kıyısı olsun veya olmasın pek çok ülke, burada meydana gelen olayları yakından takip ediyor, bir şekilde müdahil olmaya çalışıyor. Son yıllarda başta enerji olmak üzere Avrupa, Afrika ve Ortadoğu eksenli tüm tartışmaların odağında Doğu Akdeniz yer alıyor. Kamuoyuna yansıyan kimi bilimsel araştırmalar, bölgedeki çıkarılabilir doğal gaz miktarının 3,5 trilyon ile 10 trilyon metreküp arasında olduğunu ifade etmektedir. Aynı şekilde bölgede 1,5 ila 3,5 milyar varil civarında petrol rezervinin mevcut olduğu hesaplanmaktadır. Ekonomik gücü, konumu ne olursa olsun bölgemizdeki hiçbir ülke, bu potansiyeli görmezden gelemez. Özellikle Türkiye gibi, Akdeniz’in en uzun kıyı şeridine sahip ülkesinin burada yaşanan gelişmeleri tribünden izlemesi mümkün değildir. Biz de hem kendi menfaatlerimizi garanti altına almak, hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetindeki kardeşlerimizin haklarını korumak için süreci çok yakından takip ediyoruz. Ülkemizin, Antalya sahillerine hapsetmeyi amaçlayan plan ve haritaları kabul etmeyeceğini açıkça dile getirdik. Tehdit ve şantajlara boyun eğmeyeceğimizi, emperyalist yayılmacılığa izin vermeyeceğimizi muhataplarımıza ifade ettik. Biz kimsenin hakkını, hukukunu gasp etme peşinde değiliz. Biz sadece haklarımızı elimizden almaya çalışan korsan zihniyete karşı dik bir duruş sergiliyoruz. Nitekim geride bıraktığımız birkaç ayda yaşananlar, Türkiye’nin bu konudaki kararlılığının tezahürü olmuştur” açıklamasını yaptı.

Türkiye’nin, Doğu Akdeniz meselesinde asla gerilimden değil; barıştan, işbirliğinden, hakkaniyetten ve adaletin tesis edilmesinden yana olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunun yolu da karşılıklı saygıya dayalı müzakereden geçiyor. Akdeniz’deki sorunları, birbirimizi dışlayarak değil, bölgedeki tüm aktörleri aynı masa etrafında buluşturarak çözebileceğimize inanıyoruz. Şayet Akdeniz’de kalıcı çözüm yolunda mesafe alınmak isteniyorsa, diplomasiye şans tanınmalıdır. Zira diplomasi ve müzakere bizi ortak faydaya ulaştıracak en kestirme, en garanti yoldur. Bu konuda Türkiye, 2003’den beri Yunanistan ve Rum Yönetimi’nin tüm şımarıklıklara rağmen soğukkanlılığını muhafaza etmiştir. Bugün de aynı uzlaşmacı tavrımızı sürdürüyoruz. Avrupa Birliği, içine düştüğü stratejik körlükten bir an önce kurtulmalı, Rum Kesimi ve Yunanistan tarafından Doğu Akdeniz’de bir ‘koçbaşı’ gibi kullanılmasına müsaade etmemelidir. Birlik dayanışması adı altında, Kıbrıs Türklerine ve Türkiye’ye daha fazla haksızlık yapılmamalıdır. Doğu Akdeniz’e kıyıdaş tüm bölge ülkelerinin ve Kıbrıs Türklerinin de yer alacağı bir konferans düzenlenmesi önerimiz halen masada duruyor. Muhataplarımızdan, Türkiye’nin uzattığı bu eli havada bırakmamalarını bekliyoruz. Başta Yunanistan olmak üzere Akdeniz’de komşumuz olan tüm ülkeleri, bu meseleyi ‘sıfır toplamlı bir oyun’ olarak görmekten vazgeçmeye çağırıyorum. Sağduyu, samimiyet ve aklıselimle hareket edildiğinde, herkesin hakkını koruyan, kazan-kazan temelli bir formül bulabileceğimize inanıyorum. Bu düşüncelerle sözlerime son verirken Doğu Akdeniz Çalıştayı’nın başarılı ve verimli geçmesini diliyorum. Çalıştayın icrasında görev alan herkesi tebrik ediyor, sizlerin şahsında tüm katılımcılara selam ve saygılarımı iletiyorum” diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Turkcell TV+ bu hafta sonu herkese ücretsiz!

2020-12-04 16:41 - Teknoloji

İbrahim Tatlıses'ten kurallara uymayanlara sert tepki: Doludan aracını koruyanlar maske takmaya üşeniyor

2020-11-30 13:18 - -

Acun Ilıcalı, yeni platformu Exxen için Tolga Çevik ile anlaştı

2020-11-30 13:00 - -

Yüksek kapasiteli İHA Aksungur seri üretime girdi!

2020-12-05 17:50 - Teknoloji

"DAHA YEŞİL BİR GAZİANTEP İÇİN"

2020-11-30 13:37 - Yaşam

Müge Anlı dehşete düştü! Kadın, 6 aylık bebeğini tandırda diğerini de boğarak öldürdü

2020-12-01 12:58 - -

Kendini tavana asarak intihar etti, arkasında bıraktığı notun her satırı yürek dağladı

2020-12-01 13:03 - Gündem

Maradona'nın ölümündeki korkunç şüphe sonrası savcılık soruşturma başlattı

2020-11-30 13:05 - Spor

Microsoft e-spor dünyasına adım atıyor!

2020-12-04 16:43 - Teknoloji

241 komando, dualarla Suriye'ye uğurlandı! Aileler gözyaşlarını tutamadı

2020-11-30 13:09 - Gündem

İlgili Haberler

Şahinbey’de Esnaf Denetimleri Sürüyor

22:04 - Gündem

Vali Çeber'den Gaziantep Geri Gönderme Merkezi’nde İnceleme

19:31 - Gündem

ÖKKEŞ SABAH YAZDI: HİÇ UTANMADINIZ MI?

18:35 - Gündem

Motorine bu gece yarısından itibaren zam geliyor!

18:23 - Gündem

MHP Grubu’ndan Fırat Yılmaz Çakıroğlu’na Vefa Önerisi

17:27 - Gündem

Günün Manşetleri

Gaziantep’te Kara Para Operasyonunda Kritik Süreç: 6 İş İnsanı Tutuklandı

21:03 - Asayiş

Gaziantep, Kişi Başı Borçta İlk 4’te

19:37 - Ekonomi

Vali Çeber'den Gaziantep Geri Gönderme Merkezi’nde İnceleme

19:31 - Gündem

ÖKKEŞ SABAH YAZDI: HİÇ UTANMADINIZ MI?

18:35 - Gündem

Motorine bu gece yarısından itibaren zam geliyor!

18:23 - Gündem